ToVa
Freelance webdevelopment

Ernstige storing Mobistar netwerk

Telecom

Het Mobistar netwerk voor mobiele telefonie en internet werd getroffen door een ernstige storing. Oorzaak was een doorgeknipte glasvezelverbinding in de provincie Henegouwen. Ook andere operatoren die gebruik maken van het Mobistar netwerk ondervonden problemen.


Oorzaak van de storing

Gisterenavond om 18u ontstonden problemen voor ADSL internet via Mobistar. Vannacht om 3u begonnen ook problemen met het mobiele netwerk voor zowel gesprekken, sms’en als mobiel internet. De oorzaak was een beschadigd geraakte glasvezelverbinding van B-Telecom in Fleurus. B-Telecom is nu Syntigo geworden en is de telecom- en ICT-afdeling van de NMBS-Holding. De bewuste glasvezelkabel stelt Syntigo ter beschikking van Mobistar en bevindt zich buiten de terreinen van de NMBS. De kabel werd door een derde bedrijf per ongeluk doorgesneden en valt niet onder de verantwoordelijkheid van Syntigo. Syntigo nam wel zijn verantwoordelijkheid en heeft alles in het werk gesteld om de glasvezelkabel te herstellen binnen de best mogelijke termijn.

Gevolgen

Zowel bellen, sms’en en mobiel internet via het Mobistar GSM netwerk was verstoord. Ook klanten voor telefonie en ADSL internet ondervonden problemen. Het probleem is nationaal, maar niet elke regio ondervindt hinder. Vooral in de provincie Henegouwen, waar het defect zich voordeed, was de situatie ernstig. Als klap op de vuurpijl faalde ook het backupsysteem. Daardoor bleven de problemen aanhouden tot vanmorgen om 10u45. Mobistar bevestigde via Twitter dat klanten terug kunnen bellen en sms’en op hun mobiel netwerk. Ook gebruikers van ADSL en de vaste telefonie mogen geen hinder meer ondervinden. De netwerken 2G en 3G bleven wel nog langere tijd verstoord. Daardoor bleven de problemen met mobiel internet langer aanhouden.

Getroffen gebruikers

De storing trof vele Mobistar klanten voor zowel vaste en mobiele telefonie als ADSL internet. Maar Mobistar werkt ook samen met vele andere operatoren. Zo bleek dat ook de mobiele operator Base problemen ondervond. Base maakt gebruik van de vaste lijnen van Mobistar voor zijn telefoondiensten. Het gsm- en mobiele datanetwerk van Base was daardoor ook verstoord in de provincie Henegouwen. Verder zijn er ook virtuele operatoren die gebruik maken van het netwerk van Mobistar voor het aanbieden van hun diensten. Zo maakt Telenet voor hun mobiele telefoniediensten gebruik van het Mobistar netwerk. Een andere operator, Euphony, is doorverkoper van mobiele en vaste telefonie en ADSL internet via het Mobistar netwerk.

Mobistar verontschuldigde zich voor de storingen en gaf toe dat het backupsysteem faalde. Het bedrijf zal hieromtrent een onderzoek instellen om dergelijke storingen in de toekomst te vermijden. Gedupeerde bedrijven en klanten vinden ook dat Mobistar tekort schiet omtrent de communicatie tijdens de panne. Vanavond bevestigde een woordvoerder van Mobistar dat alle problemen terug opgelost zouden moeten zijn. Ondervond jij ook problemen van deze storing? Laat het weten in een reactie.


Deel deze informatieReacties*

Freelance diensten

Ik ben Tom en deel met plezier IT nieuws en tips via mijn blog en gratis downloads. Maar u kunt ook beroep doen op mijn freelance diensten:

Neem gerust ook een kijkje op de pagina portfolio om enkele realisaties van ToVaNet te zien.

Gratis nieuwsbrief

Ontvang gratis interessante software, tips en nieuws voor internetondernemers in mijn nieuwsbrief.

* Ik hou net zo min van spam als u, en respecteer uw privacy.